Άστρος Κυνουρίας

6974900953

info@koinotita-astrous.gr

Ένας συγκινητικός φόρος τιμής προς τον ευεργέτη μας Δ.Καρυτσιώτη , σε μια συγκινητική – επιμορφωτική βραδιά, που ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια του νέου Λαογραφικού Μουσείου στο “Κουτρί” του Αγιάννη

Share on facebook

Ο “Εξωραϊστικός σύλλογος Αγίου Ιωάννου” πραγματοποίησε χθες με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε στο “Κουτρί” του Αγιάννη, με αφορμή την ιστορική ανάμνηση τής καταστροφής της “Σχολής Καρυτσιώτη” από τις ορδές του Ιμπραήμ Πασά.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του δημάρχου κ.Γ.Καμπύλη, ο οποίος υποσχέθηκε να είναι πάντα στο πλευρό του Συλλόγου και να στηρίζει τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες που αναδεικνύουν την ιστορία κάθε τόπου.
 
Στην συνέχεια, ακολούθησε η απονομή της τιμητικής πλακέτας, στο πρόσωπο του κυρίου Νικολάου Μιχ. Μπάρλα, από το Τορόντο του Καναδά, ο οποίος έκανε την μεγάλη δωρεά της προτομής του Καρτσιώτη. Την πλακέτα παρέλαβε ανιψιά του ,που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.  

 

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ.Στράτης Δαλιάνης ,ευχαρίστησε ιδιαίτερα συγκινημένος όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους και  έκανε προσωπικά μια ιστορική αναδρομή της ζωής του ευεργέτη του τόπου μας, Δ.Καρυτσιώτη ,ενώ ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ευεργέτη. Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του νέου λαογραφικού μουσείου και της νέας δανειστικής βιβλιοθήκης. Κλείνοντας, παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο: “Μνήμες ο επίγειος παράδεισος”, με προσωπικές ιστορίες από το χωριό, το οποίο  θα πωλείται συμβολικά έναντι της τιμής των 5 ευρώ, με στόχο τα έσοδα να διατεθούν για τις ανάγκες του Συλλόγου. Το βιβλίο του με ιδιαίτερη συγκίνηση, αφιέρωσε στη μνήμη του συμπατριώτη  μας ,Ηλία Άρχοντα(Τσιτσικόλια), ο οποίος εργάστηκε ως αρωγός του Συλλόγου για χρόνια.

Πραγματοποιήθηκε αγιασμός και έγινε η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων του νέου Λαογραφικού Μουσείου. Στην συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν παραδοσιακά εκθέματα, ενώ ακολούθησε μπουφές με γλυκίσματα. προσφορά του Συλλόγου προς όλους τους επισκέπτες. 

Να αναφέρουμε πως παρά το πλήθος των παρευρισκομένων, που πλημμύρησαν το χώρο του Κουτρίου, επιτυχώς τηρήθηκαν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο δήμαρχος Β. Κυνουρίας κ. Γ.Καμπύλης, ο πρώην περιφερειάρχης κ Πέτρος Τατούλης, ο οποίος έτυχε εγκάρδιας υποδοχής, ο π. αντιπερ. Β.Γιαννακούρας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ Δ. Κατσής & Γ. Σαμαρτζής, ο πρόεδρος του Δ.Σ κ.Θ.Πλακοκέφαλος, πλήθος δ/συμβούλων όπως κ.Χ. Αναγνωστάκου και κ. Α.Μπάρλα, των κ.κ Ι.Δαλιάνη  & Π.Καμπουρολιά, ο πρόεδρος της τ/κ Άστρους κ.Μπάρλας και πλήθος Αγιαννιτών και επισκεπτών.

Να σημειώσουμε πως η ιστορικός Σμαράγδη Αρβανίτη ,που θα μιλούσε για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας Ευεργέτη, λόγω προσωπικού οικογενειακού  κωλύματος, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, εκφράζοντας δημόσια τη  συγνώμη της μέσω του κ.Δαλιάνη.

Πολλά συγχαρητήρια εκφράζουμε κι εμείς μέσα από την ιστοσελίδα μας, για αυτή την εξαιρετική προσπάθεια-συνεργασία, που ολοκληρώθηκε, συντελώντας έτσι, ώστε να αποκτήσει το χωριό μας  το δικό του Λαογραφικό μουσείο, ένα μικρό πνευματικό κέντρο στη γέννησή του, που θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης διαχρονικά για όλους τους μελλοντικούς επισκέπτες. Ευχόμενοι να αποτελέσει έναν σημαδιακό φόρο τιμής προς την ιστορία μας, προς τον ευεργέτη μας Δ Καρυτσιώτη, έναν άξιο πνευματικό άνθρωπο που ανέδειξε ο τόπος μας, για νά ναι παράδειγμα κι οδηγός μας.

 

Τέλος, να ναι η αναβίωση της σχολής Καρυτσιώτη, ένας νέος χώρος μάθησης που να αγκαλιάζει νέες καινοτόμες ιδέες, εποικοδομητικές και ωφέλιμες για τους νέους της περιοχής μας και για τις μελλοντικές γενιές. 

Επιμέλεια-Ρεπορτάζ για το astros-kynourianews.gr: Φώτης & Σπύρος Τζιβελόπουλος-Team Κοιν.Σ.Επ “Promo kynouria”

videos & photos εδώ