Άστρος Κυνουρίας

6974900953

info@koinotita-astrous.gr

“Λαογραφικό Μουσείο” ΕΠΑ.Λ Άστρους

Share on facebook
laografiko mouseio astrous

Λαογραφικό Μουσείο ΕΠΑ.Λ  Άστρους “Ο Κύνουρος”

Η ιδέα και προσπάθεια ξεκίνησε το 2000. Στόχος να διασωθεί ένα κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής μας. Για μια δεκαετία μαθητές κι εκπαιδευτικοί, του ΕΠΑΛ Άστρους, με μεράκι, συγκέντρωναν το λαογραφικό υλικό και τα εκθέματα, από κάθε γωνιά της γης της Κυνουρίας. Το 2010  έπειτα από σχετική μελέτη κι αφού υπήρξε χρηματοδότηση 40.000 ευρώ, από τον Ο.Σ.Κ., διαμορφώθηκε κατάλληλα ο χώρος της Συλλογής και έγινε η διευθέτηση των λαογραφικών αντικειμένων, στα πλαίσια ειδικού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που υλοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς και μαθητές του Σχολείου μας. Τα  εγκαίνια της Λαογραφικής Συλλογής έγιναν στις 19 Ιουνίου 2011, στην ημερίδα « Μνήμες, ακούσματα και γεύσεις από το χθες… όνειρα κι ελπίδες για το αύριο», κατά τη διάρκεια της οποίας στον αύλειο χώρο του Σχολείου εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, δημιούργησαν με τις παραδοσιακές δραστηριότητές τους , ένα ζωντανό ελληνικό χωριό.
Τα εκθέματα έχουν καταγραφεί σε ειδικό βιβλίο, στο οποίο αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα των δωρητών, η ημερομηνία εισόδου, ο χώρος προέλευσης.
Στη Λαογραφική Συλλογή ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκθέματα κι αναπαραστάσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων – δραστηριοτήτων και να γνωρίσει τη μαγεία ενός κόσμου, που αν και χάθηκε πολλά έχει ακόμη να μας διδάξει και να μας προσφέρει.
Η Λαογραφική μας Συλλογή συνεχώς εμπλουτίζεται και αξιοποιείται κάθε χώρος του Σχολείου, που μπορεί να φιλοξενήσει τμήματά της χωρίς να χάνει τη λειτουργική του αξία.
Μόνο το 2011 οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 5.000.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους δωρητές των εκθεμάτων, γιατί δεν μας προσέφεραν απλώς  τα εκθέματα, αλλά μας χάρισαν ένα κομμάτι της ψυχής τους.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, τις ώρες λειτουργίας του Σχολείου και κατόπιν συνεννοήσεως με τη Διεύθυνση του Σχολείου για επισκέψεις εκτός ωραρίου λειτουργίας του.
Σε λίγες ημέρες θα μπουν και οι φωτογραφικές

Δείτε το Λαογραφικό Μουσείο & Την βιλιοθήκη του ΕΠΑΛ Άστρους