Άστρος Κυνουρίας

6974900953

info@koinotita-astrous.gr

Στον Πάρνωνα ή “Μαλεβό” περπατούσαν οι θεοί….

Share on facebook

Το όνομα Πάρνωνας σημαίνει λαμπερή κορυφή, από το φως του δύοντος ηλίου ή από το φως της σελήνης. ή «Κρόνιον Όρος», δηλαδή το ιερό βουνό του Κρόνου.

 

 

 

 

Το φαράγγι Λεπίδας, όπου δεσπόζουν οι εντυπωσιακοί καταρράκτες,βρίσκεται κοντά στα παραδοσιακά χωριά Άγιος Ιωάννης(Αγιάννης) και Πλάτανος.

 

Χλωρίδα

Η περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί βοτανικός παράδεισος με μεγάλη οικολογική αξία.

Αν και δεν έχει γίνει πλήρης και συστηματική καταγραφή της χλωρίδας του Πάρ­νωνα είναι σίγουρο πως από τους πρόποδες έως τις κορφές του φύονται περισ­σότερα από χίλια είδη και υποείδη. Έχουν καταγραφεί 113 σπάνια φυτά, μοναδι­κά στον Ευρωπαϊκό χώρο και 16 τοπικοενδημικά, φυτά δηλαδή που δεν συνα­ντώνται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Τα σπάνια αρωματικά και φαρμακευ­τικά φυτά του Πάρνωνα, γνωστά από την αρχαιότητα, προσθέτουν άλλη μια δυνα­μική στη χλωρίδα της περιοχής.

 

Η κορυφή του όρους Πάρνωνα είναι από τους ελκυστικότερους προορισμούς των ορειβατών. Η ύπαρξη του ορειβατικού καταφυγίου του Πάρνωνα στη θέση Αρνόμουσγα, στα σύνορα με το νομό Λακωνίας, έχει συμβάλλει πολύ στην ανάπτυξη του ορειβατικού και πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή

 

Η Μονή Μαλεβής, βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Αγιάννη Τρίπολη ,μετά το “Ξεροκάμπι” που εκεί διακρίνεται το φημισμένο κάστρο της “Ωριάς “,πριν το γραφικότατο και ιστορικό Άγιο Πέτρο Κυνουρίας

 

Στην περιοχή γύρω από τη Μονή Μαλεβής, στην Κυνουρία, εκτείνεται το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος από δενδρόκεδρους, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.

 

Ο δενδρόκεδρος ή γιουνίπερος ή συριακή άρκευθος είναι σπάνιο είδος, ενδημικό της Ανατολικής Μεσογείου και σε δάση συναντάται μόνο στη Συρία. Παρ όλα αυτά, είναι χαρακτηριστικό της χλωρίδας του Πάρνωνα και στη συγκεκριμένη τοποθεσία συναντάται σε αμιγή συστάδα έκτασης 740 στρεμμάτων. Στο ίδιο δάσος έχουν καταγραφεί και άλλα είδη σπάνιων φυτών, που επιβεβαιώνουν τη μοναδικότητα του περιβάλλοντος στην περιοχή αυτή.

 

 

Καταφύγιο στο Παρνωνα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1420 μέτρων. Πάνω από το χωριό Βαμβακού Λακωνίας, στη θέση Αρνόμουσγα

 

Ορειβατικές διαδρομές

 

Μεγάλο ενδιαφέρον για τους θιασώτες του είδους παρουσιάζουν οι παρακάτω διαδρομές που έχουν διαμορφωθεί και σηματοδοτηθεί στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας:

  • Το μονοπάτι από το καταφύγιο στην κορυφή του Πάρνωνα.
  • Το μονοπάτι από το οροπέδιο του Πάρνωνα στη Μονή Μαλεβής.
  • Το «εθνικό μονοπάτι 33» που διασχίζει το δυτικό τμήμα του δήμου, ξεκινά από τον Άγιο Πέτρο και καταλήγει στο ακρωτήριο του Μαλέα.
  • Το διεθνές μονοπάτι Ε4 που διέρχεται από βορειοδυτικό τμήμα του Δήμου. Από το χωριό Άνω Δολιανά και από δασικούς δρόμους περνά από τη θέση Ζυγός και συνεχίζει προς το νομό Λακωνίας και το χωριό Καρυές. Μία παράκαμψή του οδηγεί στο χωριό Άγιος Πέτρος όπου υπάρχει δυνατότητα διαμονής και εστίασης.»

Πίσω ακριβώς από τον Άη-Λιά είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή … Η ψηλότερη κορυφή Τούρλα είναι δεξιά

 

 

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαιδεια

Πάρνωνας – Μαλεβός ,Ύψος 1.934 μέτρα Κορυφή Μεγάλη Τούρλα ή Κρόνιο

Το όνομα Πάρνωνας είναι αρχαίο και συγγενεύει ετυμολογικά με τα ονόματα των βουνών Παρνασσός και Πάρνηθα. Σημαίνει λαμπερή κορυφή, από το φως του δύοντος ηλίου ή από το φως της σελήνης. Αποκαλείται και «θηλυκό βουνό», επειδή είναι πιο ομαλός και ήπιος από τον «μεγάλο αντίπαλό» του, τον Ταΰγετο

 

Από την δεκαετία του 1960 μέχρι και σήμερα, πηγαίνουμε στον Αή Λια από τον Αγιάννη και κοιμόμαστε ένα βράδυ εκεί ,στις 20 Ιουλίου στη γιορτή του.

 

 

Ο προφήτης Ηλίας στην κορυφή του Πάρνωνα.

 

Απο την βικιπαΊδεια.ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Φαράγγι της Λεπίδας είναι ένα από τα φαράγγια της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στο όρος Πάρνωνας.

[1] Παρά το σχετικά μικρό του μέγεθος, διαθέτει έναν αναλογικά μεγάλο καταρράκτη 70 μέτρων και έναν μικρότερο 45 μέτρων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων μεταξύ τους, ακολουθώντας τη ροή των υδάτων. Οι πηγές των καταρρακτών ξεκινάνε από το οροπέδιο Ξηροκάμπι, ανάμεσα στο χωριό Άγιος Ιωάννης και στην Ιερά Μονή Μαλεβής. Το ποτάμι, κατεβαίνοντας από το οροπέδιο διασχίζει το φαράγγι και σχηματίζει στην πορεία του μικρές βάθρες.[2][3]

 

Ο πρώτος καταρράκτης βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό Άγιος Ιωάννης. Η πρόσβαση στη βάση του γίνεται από χωματόδρομο και μετά από σύντομη πεζοπορία σε μονοπάτι 200 περίπου μέτρων. Ο δεύτερος καταρράκτης (επονομαζόμενος «Μελίσσι») βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από το χωριό Πλάτανος, στο δρόμο προς Άστρος και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από το τελευταίο. Προσεγγίζεται μετά από 800 μέτρα πεζοπορίας από τον κοντινότερο αυτοκινητόδρομο, ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού.[4][5]

«ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ-ΑΓΩΝΑΣ ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΗΣ 70 ΧΛΜ.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας,

Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα –Μουστού – Μαινάλου & Μονεβασίας,

Η τοπική κοινότητα Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, με την αρωγή των τοπικών φορέων και των επαγγελματιών της Κοινότητας

Και με την ευγενική συμμετοχή του Συλλόγου Α.Π.Σ. Απόλλων Δυτ.Αττικής και των Σπαρτιατών Δρομέων ως τεχνικών συμβούλων του αγώνα,

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΗΣ 70 ΧΛΜ. ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ ΄΄ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ – ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ΄΄»

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΘΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Βαμβακού Καταφύγιο Πάρνωνα Μεγάλη Τούρλα Μονή Μαλεβής

 

“Το σηματοδοτημένο μονοπάτι ξεκινά από τη Βαμβακού, στα 960 μέτρα υψόμετρο, στις πλαγιές του Πάρνωνα, απαιτεί πορεία 2 ωρών και οδηγεί στο ορειβατικό Καταφύγιο του Πάρνωνα, στα 1.450 μέτρα. Από το καταφύγιο, η σηματοδοτημένη διαδρομή συνεχίζει για την κορυφή της Μεγάλης Τούρλας, την ψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, στα 1.935 μέτρα υψόμετρο, και καταλήγει στο οροπέδιο του Κάμπου που θέλει άλλα 30’ πορείας για την κορυφή. Το μήκος της διαδρομής είναι 9,5 χιλιόμετρα και η ανάβαση διαρκεί συνολικά 4 ώρες. Στο τέλος, κατευθύνεσαι βόρεια προς το το χωριό Άγιος Πέτρος που είναι ό,τι πρέπει για αυτό που χρειάζεσαι, ξεκούραση και καλό φαγητό.”

 

 

 

Από το «Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, 2015. Οδηγός για την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Φύση, Πολιτισμός, Οικοτουρισμός. Άστρος Αρκαδίας

http://www.fdparnonas.gr/

«Πάρνωνας», πανάρχαιο όνομα που σημαίνει «Λαμπερό Βουνό». Η ετυμολογία του ονόματος συνδέεται με τη ρίζα παρνα-(parna) που είναι προελληνική. Προέρχεται από την ίδια ρίζα με τις ονομασίες της Πάρνηθας και του Παρνασσού. Το βουνό είναι γνωστό και ως «Μαλεβός» ή «Κρόνιον Όρος», δηλαδή το ιερό βουνό του Κρόνου. Για την ετυμολογική προέλευση της λέξης «Μαλεβός» υπάρχουν πολλές απόψεις. Άλλες υποστηρίζουν τη σλαβική και άλλες την αλβανική προέλευσή της. Στην αλβανική γλώσσα υπάρχει η λέξη male = βουνό και η κατάληξη – εβος, -οβος χρησιμοποιείται ως δηλωτικό τόπου. Μερικοί ακόμη τη συσχετίζουν με το «Μαλέας, Μαλεός, ή Μαλεάτας Πάν». Σύμφωνα με τον M. Deffner (1848-1934) η ρίζα «Μαλ» σημαίνει «βουνό», δεν είναι σλάβικη, αλλά προήλθε από το αρχαίο «Μαλεός». Κατά τον Ησύχιο «μάλα» σημαίνει «βούνισμα» και «μάλεοι» είναι οι «όρειοι» Οι οροσειρές του Πάρνωνα που ξεπερνούν σε ύψος τα 1.500 μ. είναι περισσότερες από δέκα με ψηλότερη τη Μεγάλη Τούρλα με 1.934 μ. υψόμετρο. Η χλωρίδα του δεν είναι ακόμα πλήρως καταγεγραμμένη, ωστόσο περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό φυτών που πιθανότατα υπερβαίνει τα 1.000 είδη, από τα οποία πολλά είναι απειλούμενα, ενδημικά και προστατευόμενα. Περιμετρικά της Μονής Μαλεβής στον Άγιο Πέτρο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, το είδος Juniperus drupacea (δρυπώδης άρκευθος ή δενδρόκεδρος), απαντά ως κυρίαρχο είδος σε αμιγείς ή μικτές συστάδες με μαύρη πεύκη (Pinus nigra) και κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica). Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος το οποίο από όλη την Ευρώπη εμφανίζεται μόνο στην περιοχή του Πάρνωνα, ως αμιγής συστάδα. Οι Κορυφές Όρους Πάρνωνα και η περιοχή Μονής Μαλεβής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν ενταχθεί στο Eυρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (με κωδικό GR2520006). Σε εθνικό επίπεδο, έχει ορισθεί ως Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης (2.Ι: Συστάδα δενδρόκεδρου Μονή Μαλεβής) και ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης (3.IV: Σημαντική περιοχή χλωρίδας Κορυφών Πάρνωνα) [σύμφωνα με την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 33999.

 

 

Σίταινα :Τα χωριά του Πάρνωνα είναι όμορφα

 

 

 

Πάρνωνας Μαλεβός ,Ύψος 1.934 μέτρα Κορυφή Μεγάλη Τούρλα ή Κρόνιο

 

ΑΡΧΙΚΗ ΚΟΙΟΤΗΤΑ

 

Απο τους συνεργάτες μας

astroskynouria.news.gr– Φώτης Τζιβελόπουλος   

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

 

Πηγές

Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού.Μονεμβασιάς Μαινάλου

Απο την βικιπαΊδεια.ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Από το Τravel

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας,