Καλώς ήλθατε στο ιστορικό Άστρος που το 1823 έγινε η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων.
Το Άστρος είναι η έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας που αποτελείται από 26 Τοπικά Διαμερίσματα και 40 οικισμούς, βρίσκεται στο βόρειο ανατολικό τμήμα του Νομού Αρκαδίας και ανατολικά βρέχεται από τα νερά του Αργολικού Κόλπου, χτισμένο σε υψόμετρο 75 μ. στο κέντρο του κάμπου της “Θυρέας”, νοτιοανατολικά της Τρίπολης 45 χλμ. και νοτιοδυτικά του Ναυπλίου 33 χλμ.
Το Άστρος και ο Αγιάννης είναι μια κοινότητα για τουλάχιστον οκτακόσια χρόνια και οι περισσότεροι κάτοικοι είναι διπλοκάτοικοι. Ο Αγιάννης απέχει από το Άστρος 17 χλμ.
Με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους το 1835, το Άστρος εντάχθηκε στον Δήμο Θυρέας με έδρα τον οικισμό Άγιος Ιωάννης (ΦΕΚ 16Α – 24/05/1835). Από το 1841 έως το 1912, το Άστρος ήταν η χειμερινή έδρα του Δήμου Θυρέας , ο Αγιάννης ήταν η θερινή έδρα{ ΦΕΚ 5Α – 08/03/1841) . Από το 1912 ο οικισμός αποτέλεσε έδρα κοινότητας Άστρους η οποία εξελίχθηκε στο Δήμο Άστρους το 1985 (ΦΕΚ 99Α – 28/05/1985). Από το 1998 το Άστρος αποτελεί έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας(ΦΕΚ 244Α – 04/12/1997).
Ιστορικά στοιχεία
Άστρος και Άγιος Ιωάννης( Αγιάννης )
Στο Άστρος το 1823 έγινε η Β΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων.
Η πρώτη επίσημη αναφορά της πόλης με το όνομα «Άστρος» συναντάται σε χρυσόβουλο του έτους 1293 του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου . Η πρώτη όμως αναφορά με το όνομα «Άστρον» απαντά στο Γεωγράφο Κλαύδιο Πτολεμαίο (2ος αι. μ.Χ.).
Για πολλούς αιώνες πριν την επανάσταση του 1821 σε διαφορές αναφορές και χάρτες οι δύο οικισμοί το Άστρος και ο Αγιάννης ανακατεύονται. Το Άστρος αναφέρεται Άστρος ,γίνεται Αγιάννης ,Καλύβια Άστρους, Αγιαννίτικα καλύβια και ο Αγιάννης αναφέρεται Aγιάννης, γίνεται Άστρος, ορεινό Άστρος ,επάνω Άστρος , Αγιάννης Άστρους και Αγιαννίτικα καλύβια . Φαίνεται το Άστρος άρχιζε από το ξεροκάμπι και το κάστρο Εστέλλα η της Ωριάς , που βρίσκεται κοντά στον Αγιάννη, μέχρι το κάστρο του Παραλίου Άστρους και ο πυρήνας του ήταν οι κάτοικοι του Αγιάννη και του σημερινού Άστρους και σίγουρα συμφωνούσε με αυτά ο οικιστής του Παραλίου Άστρους Αγιαννίτης Άκουρος ,που γνώριζε τον τόπο του καλύτερα από όλους μας. Ο Θουκυδίδης μας έλεγε , «οι κάτοικοι είναι τα κράτη», δεν είναι τα κράτη οι πόλεις και τα κάστρα.
Έχουμε μεγάλη ιστορία σε όλη την περιοχή και πολλά σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία.
Η περίφημη «καλλιμάρμαρος» Σχολή Καρυτσιώτη
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους (Σχολή Καρυτσιώτη) και ο γειτονικός «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα τοπόσημα της Κυνουρίας και της πατρίδας μας και έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Παιδείας το 1946 «διατηρητέο ιστορικόν μνημείο το εν Άστρει διδακτήριον». (ΦΕΚ,ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ Αριθμός Φύλλου 127 -1946 Αριθ. 47192 ) 1433 (8)) ,ο γειτονικός χώρος «ιστορικό τόπο» από το υπουργείο Πολιτισμού (ΦΕΚ,ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ Αριθμός Φύλλου 1194 – 30-8-2005) και Χαρακτηρισμός ως αρχαιολογικού χώρου «της περιοχής «Κουτρί» του χωρίου Αγίου Ιωάννου Κυνουρίας , θερινήν έδραν του Άστρους ,ένθα ελειτούργησεν η Σχολή Καρυτσιώτη εν έτει 1798» (ΦΕΚ 199 Β΄/11.5.1960 (ΥΑ 147099/8654/11.4.1960)
Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης <1741-1819> γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη <Αγιάννη > και κατά την Αγιαννίτικη παράδοση, έφυγε “με το ένα τσαρούχι”. Το 1798 έκτισε την μεγαλοπρεπή και «καλλιμάρμαρο» Σχολή Καρυτσιώτη στον λόφο Κουτρί στον Αγιάννη και το 1805 έκτισε στο Άστρος το παράρτημα της Σχολής του Αγίου Ιωάννη. Η σχολή αυτή, λειτούργησε κατά τα έτη 1798-1826 και απέκτησε μεγάλη φήμη, καθώς στη Σχολή Καρυτσιώτη, συνέρρεαν μαθητές από διάφορα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών μας.
Η σχολή ήταν ένα είδος πανεπιστημίου για εκείνη την εποχή, αφού οι μαθητές διδάσκονταν αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, μαθηματικά, φυσική – χημεία, γαλλικά και ιταλικά κ.α. Έχτισε, ακόμη, οικήματα για τους μαθητές που φοιτούσαν στη Σχολή και για τους διδασκάλους. Επιπλέον, εφοδίασε τη Σχολή με όργανα φυσικής, αστρονομίας, χημείας, χάρτες και άλλα εποπτικά μέσα διδασκαλίας. Έστελνε μάλιστα και χρηματικά ποσά για την πληρωμή των διδασκάλων και των ιατρών που εργάζονταν εκεί. Ο Καρυτσιώτης πλούτισε τη Σχολή με βιβλία και δημιούργησε μία μεγάλη βιβλιοθήκη. Ήθελε να ιδρύσει στην πατρίδα του μια σχολή, εφάμιλλη των Ευρωπαϊκών, που θα παρείχε τη γνώση στους μαθητές, δίνοντας τους την ευκαιρία να διαλέξουν δύο κατευθύνσεις: την εμπορική και την επαγγελματική.
Στο ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη στο Άστρος βρίσκονται τα περίπου 1,500 βιβλία της περίφημης Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη , που αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία τους προνοητικά και έξυπνα , έσωσε και διαφύλαξε ο Αγιαννίτης στρατηγός Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (Άκουρος) , από τις ορδές του Ιμπραήμ, αρχικά στο «αρχοντικό« του στον Αγιάννη που ήταν κοντά στη Σχολή , κάτω από το λόφο «Κουτρί» στη μητρόπολη του Αγιάννη γειτονιά Σουληνάρι, και αργότερα τα μετέφερε για καλύτερη προστασία στην οικία του στο Κάστρο του Παραλίου Άστρους.
Η φημισμένη σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την τοπική κοινωνία και έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας και για να γίνει η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων στο Άστρος το 1823. Οι “καλαμαράδες ” Αστρεινοί , από τα καλαμάρια που χρησιμοποιούσαν για να γράφουν στη Σχολή ,προσέφεραν πολλά στη πατρίδα εκείνες τις δύσκολες για το έθνος μας στιγμές που όλα εκρέμοντο από μια κλωστή για να μην πνιγεί η επανάσταση στο αίμα. Αλλά πριν την Εθνοσυνέλευση είχε προηγηθεί το καταλυτικό χτίσιμο της Σχολής Καρυτσιώτη. Το Άστρος επιλέχθηκε τελικά για την Εθνοσυνέλευση ως «τόπος του Έθνους», δηλαδή τόπος ουδέτερος, που δεν ανήκε σε κομματικές φατρίες.
O «Ιερός Χώρος» της Β’Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων
Το Άστρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση, την 30 Μαρτίου μέχρι 18 Απριλίου του 1823, στον περίβολο της σχολής Καρυτσιώτη στο Άστρος, έγινε η Β΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, στην οποία ψηφίστηκε το νέο αναθεωρημένο Σύνταγμα της επαναστατημένης Ελλάδας. Η επέτειος αυτού του γεγονότος γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο την Παρασκευή του Πάσχα.
Οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης ήταν σημαντικότατες για την ίδρυση και οργάνωση του Ελληνικού Κράτους
Tο Έθνος απέκτησε οριστικό Σύνταγμα, που με απόφαση της συνέλευσης ήταν “ο ανώτερος νόμος”, που ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου» σαν συνέχεια της πρώτης εθνοσυνέλευσης στη Επίδαυρο, και υπερίσχυε των νόμων του βουλευτικού… Με απόφαση της συνέλευσης, την καταλυτική παρέμβαση του Κολοκοτρώνη, την οργή του λαού και του στρατού, απετράπει η εκποίηση των εθνικών γαιών – κτημάτων, που άφηναν πίσω τους οι Τούρκοι άρχοντες, που επεδίωκαν και ήθελαν οι κοτζαμπάσηδες της συνέλευσης.
Η συνέλευση ψήφισε την περίφημη «Διακήρυξη της Β΄ των Ελλήνων Συνελεύσεως», προς την Υφήλιο, υπογραμμένη από 128 Πληρεξούσιους, μεταξύ των οποίων και ο Κολοκοτρώνης και η συνέλευση απάντησε με την διακήρυξη ,στην υφήλιο και τους μεγάλους της εποχής . «Είμεθα αποφασισμένοι να ανεξαρτισθώμεν, ως έθνος αυτόνομον και ανεξάρτητον».” λίγο επίκαιρο σήμερα…
Δείτε τον σύνδεσμο γαι περισσότερα.
Tο Κολοκοτρωνέϊκο τραπέζι στο Άστρος
Η Αστρινή παράδοση, φέρει τον Κολοκοτρώνη να παραθέτει γεύμα, το 1821 στο Άστρος, στο Δημήτριο Υψηλάντη, το γνωστό ως Κολοκοτρωνέικο τραπέζι. Το γεύμα έγινε στο αγροκήπιο του Καρυτσιώτη κάτω από το τήλιο ,που ακόμα υπάρχει και αργοπεθαίνει, και στο χώρο υπάρχει σχετική πινακίδα, δίπλα στην Σχολή Καρυτσιώτη (νυν ΑρχαιολογικΜουσείο Άστρους).
Ο Τερτσέτης αναφέρει «συνέτρωγαν ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Κολοκοτρώνης εις τους ίσκιους των δένδρων του Άστρους». Ο Κολοκοτρώνης σκόπιμα για να προσαρμόσει τον πρίγκηπα στην Ελληνική πραγματικότητα είπε στο τραπέζι στον Δημήτριο Υψηλάντη κόβοντας το ψητό με τα χέρια του “ αυτά είναι τα χρυσά πιρούνια και τα χρυσά μαχαίρια της Ελλάδος ” που ήταν τα χέρια του …
Ο ιστορικός Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης)
Καλώς ήλθατε στο ιστορικό Αγιάννη που το 1822 ήταν πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους .
Ο Αγιάννης Κυνουρίας είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό χτισμένος σε υψόμετρο 750 μ στις πρόποδες του Σαραντάψυχου βουνού του Πάρνωνα η Μαλεβού. Απέχει περίπου μισή ώρα από το Άστρος (17 χλμ) και είναι ιδιαίτερα προσφιλές μέρος για ημερήσιες εκδρομές χειμώνα, καλοκαίρι. Ο Αγιάννης φημίζεται για το ωραίο και υγιεινό ορεινό κλίμα του, που ανανεώνει και αναζωογονεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του και για το «κοκκινέλι» κρασί του χωριού. Το Άστρος και ο Αγιάννης είναι μια κοινότητα και το σπουδαιότερο οι κάτοικοι είναι οι ίδιοι, είχαν και έχουν σήμερα σπίτια στον Άγιάννη και στο Άστρος. Από το χωριό Άγιος Ιωάννης προήλθε το Άστρος και το Παράλιο Άστρος, αλλά και άλλοι οικισμοί.
Μπορείτε να επισκεφτείτε τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στον Αγιάννη, τη ” κτητορική πλάκα” της Σχολής Καρυτσιώτη στο “Κουτρί» ,τις γραφικές ιστορικές εκκλησίες του χωριού, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Αι-Γιώργη και τους φημισμένους καταρράκτες της Λεπίδας (4 χλ) .
Αλλά υπάρχουν πολλά άλλα , το «Κυβερνείο» του Αγιάννη στην πλατεία του Αι-Γιώργη , το λαογραφικό μουσείο στο «Κουτρί», το Κάστρο Εστέλλα η της Ωριάς (2χλμ) , τα μονοπάτια του Πάρνωνα (Parnon Trail) , το τοπικό δίκτυο μονοπατιών, τους νερόμυλους στο πρόδρομο, τις παραδοσιακες πηγές Σουληνάρι, Πηγαδάκι, Πρόδρομο, Περδικονέρι ,Μούσγα και να θαυμάσετε τα παραδοσιακά «αρχοντικά» του χωριού. Η ιερά μονή της Μαλεβής απέχει μόνο 8 χλμ.
Τα σημαντικότερα ιστορικά στοιχεία του Αγιάννη είναι:
Ο Άγιος Ιωάννης ( Αγιάννης) Κυνουρίας , ήταν η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους το 1822 και προσέφερε πολλά και σημαντικά στην επανάσταση του 1821.
Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης (1741-1819) το 1798 έχτισε την μεγαλοπρεπή και «καλλιμάρμαρο» Σχολή Καρυτσιώτη στον λόφο Κουτρί στον Αγιάννη και στο Άστρος το 1805 τα παράρτημα της Σχολής του Αγιάννη.
Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας από τις 22 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 .Το «κυβερνείο» που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης. . Το χρονικό αυτό διάστημα βεβαιώνεται και από τα Αρχεία των Λαζάρου και Γεωργίου Κουντουριώτη (τ. Α΄, σ. 92 κ.εξ.).
Δείτε περισσότερα στους συνδέσμους
Σχολή Καρυτσιώτη ( Αγιάννης και Άστρος)
Οι Αγιαννίτες προσέφεραν πολλά και σημαντικά στην Ελληνική επανάσταση του 1821 και ο Αγιάννης ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία ,κατά την διάρκεια της επανάστασης και βοήθησαν έμπρακτα στον απελευθερωτικό αγώνα. Ο σημαντικότερος από όλους ήταν Αγιαννίτης στρατηγός Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (Άκουρος) και πολλοί άλλοι ,όπως ο Πάνος Σαρηγιάννης ,Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος και Γεωργάκης Διγενής πεσόντα μαχόμενος ηρωικά στο Δραγούνι το 1821.
Δείτε περισσότερα στους συνδέσμους για τον Άγιάννη
Αγιάννης – Ο ιστορικός Αγιάννης – Αξιοθέατα του Αγιάννη
Το Άστρος είναι κοντά σε όλα και τα έχουμε όλα.
Κοντινοί αρχαιολογικοί χώροι
Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος , απέχει από το Άστρος 200 χλμ, & της Καλαμάτας 117 χλμ.
Tο Άστρος είναι είναι πολύ κοντά στους σημαντικότερους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία της πατρίδας μας , που με ημερήσιες εκδρομές εύκολα μπορείτε να επισκεφτείτε .
Όπως το Παλαμήδι στο Ναύπλιο (33 χλμ,), οι Μυκήνες( 43 χλμ), το Θέατρο Επιδαύρου( 70 χλμ), η Ολυμπία (170 χλμ), ο Παρθενώνας, η Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα (170 χλμ), οι Δελφοί (275 χλμ) και ο Μυστράς (88 χλμ)
Οι παραλίες μας & ο Πάρνωνας
Το Άστρος βρίσκεται σε ιδανικό σημείο , έχουμε τις πεντακάθαρες παραλίες, τον «ήλιο και θάλασσα» του Αργολικού και επίσης μπορεί να γίνει η βάση σας για κοντινές εξορμήσεις στα γραφικά χωριά του Πάρνωνα .
Το γραφικό «νησί» Παράλιο Άστρος , δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από του «Τα νησιά Αιγαίου». Από το Άστρος το Παράλιο Άστρος απέχει 4 χλμ.
Η μαγευτική παραλία Πόρτες που ανήκει στην Κοινότητα Μελιγούς απέχει από το Άστρος 3χλμ ( με τα πόδια 40 λεπτά) και από το λιμάνι του Παραλίου Άστρους περίπου 2 χλμ, που είναι ένας όμορφος περίπατος.
Μπορείτε να επισκεφτείτε τους φημισμένους καταρράκτες της Λεπίδας ,που απέχουν 4 χλ από το Αγιάννη και τα μονοπάτια του Παρνωνα (ParnonTrail)
Γειτονικά χωριά από το Άστρος. Σε κοντινές αποστάσεις υπάρχουν αρκετοί γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί (Παράλιο Άστρος (4χλμ ) Κορακοβούνι (8 χλμ) , Άγιος Ανδρέας(10 χλμ) Αρκαδικό Χωριό (16χλμ) ,Πραστός (32 χλμ), Καστάνιτσα (30 χλμ ),Σίταινα (26 χλμ), Πλάτανος (21 χλμ) Χάραδρος ( 17 χλμ ) ,Ορεινή Μελιγού (15 χλμ ), Άγιάννης(17χλμ ), Άγιος Πέτρος (34 χλμ), Καστρί (42 χλμ), Δολιανά (35 χλμ) Βέρβενα (41 χλμ) και πολλά άλλα.
Μοναστήρια από το Άστρος: Ο Πάρνωνας ονομάστηκε «το Άγιον Όρος της Νότιας Ελλάδος». Από το Άστρος σε κοντινές αποστάσεις βρίσκονται οι μονές Λουκούς (4 χλμ) Παλαιοπαναγιάς (6χλμ), Αγίας Τριάδας (15 χλμ), Μαλεβής (26 χλμ), Τιμίου Προδρόμου (36 χλμ) Ορθοκωστάς (19χλμ), ο Άγιος Νικόλαος-Παντελεήμων Κοντολινάς Καστάνιτσας (περίπου 38 χλμ ) Έλωνας (63 χλμ) στο Λεωνίδιο ,η εκκλησία της Άγιας Θεοδώρας(94χλμ) στη Βάστα κοντά στη Μεγαλόπολη και Μυστράς (88 χλμ) .
Ο μεγαλοπρεπής ναός του Προδρόμου στον Αγιάννη (17χλμ) ανακαινίστηκε και έγινε πατριαρχική εξαρχία το 1638. Πολύ σημαντικό έγγραφο της εποχής εκείνης είναι ένα σιγίλλιο του 1638. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο <<ανακηρύσσεται η χώρα του Αγίου Ιωάννου μετά του ομωνύμου ναού σταυροπήγιον> και το άφθονο παγωμένο νερό του Προδρόμου στον Αγιάννη «έρχεται μέσα από την εκκλησία».
Δείτε περισσότερα στους συνδέσμους
Υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υποδομές για διακοπές για όλους! Καθώς είναι το ιδανικό μέρος για οικογένειες και ήσυχες διακοπές…
Σήμερα το Άστρος και γενικότερα η “Θυρέα ” ,είναι μια όμορφη κωμόπολη που τα έχει όλα για να ευχαριστήσει και το ποιο απαιτητικό επισκέπτη. Η Αθήνα απέχει μόλις170 χλμ, περίπου δύο ώρες , το Αργος (33χλμ) , στο Ναύπλιο (33 χλμ,), η Τρίπολη (45 χιλ)
Από το ‘Άστρος που έχει το καλύτερο και «φημισμένο Αττικό κλίμα» η Αθήνα απέχει 170 χλμ, περίπου δύο ώρες.
Στο Άστρος, στον Αγιάννη, καθώς και σε όλα τα χωριά μας ,μπορείτε να γευτείτε τα υπέροχα παραδοσιακά μας προϊόντα, (Ελιές–λάδι–τυρί–γιαούρτι–παξιμάδια–χυλοπίτες–λαζάνια–τραχανά–μανιτάρια– γλυκά–μέλι–«κοκκινέλι» κρασί–κάστανα–κεράσια)
‘Έχουμε οργανωμένο Κέντρο υγείας και ιδιώτες γιατρούς και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη, τράπεζες, καφέ ,εστιατόρια-ταβέρνες, γήπεδα , παιδικές χαρές, εμπορικά καταστήματα και στο γειτονικό Παράλιο Άστρος που απέχει 4 χλμ, υπάρχουν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ,δωμάτια και ξενοδοχεία , καθώς και στο Ξηροπήγαδο, Αγ.Ανδρέα κ.λ, ξενώνες στα χωριά του Πάρνωνα, στον Αγιάννη , Πλάτανο, Αγ.Πέτρο, .Δολιανά, Καστάνιτσα και στα περισσότερα χωριά μας…
Σας περιμένουμε να απολαύετε τις μαγευτικές μας παραλίες και τα όμορφα παραδοσιακά χωριά του Πάρνωνα. Στα γειτονικα χωριά της Τσακωνιάς οι κάτοικοι συνεχίζουν να μιλάνε αρχαία Ελληνικά , την “Τσακώνικη διάλεκτο”!!
Σας περιμένουμε στο φιλόξενο ιστορικό Άστρος και τον Αγιάννη Κυνουρίας.
Κοινότητα Άστρους
Δείτε όλες πληροφορίες εξερευνώντος όλες τις κατηγορίες στην σελίδα μας. http://koinotita–astrous.gr/
. Δείτε περισσότερα στο Άστρος
Δείτε εδώ τα αξιοθέατα του Άστρους
Δείτε εδώ τα αξιοθέατα του Αγιάννη
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
https://www.discoverkynouria.gr/en
Από τους συνεργάτες μας
astros–kynouria.news.gr– Φώτης Τζιβελόπουλος
astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας
Γιάννης Δ.Κουρμπέλης