Άστρος Κυνουρίας

6974900953

info@koinotita-astrous.gr

Αγιάννης

Share on facebook

Άγιος Ιωάννης ( Αγιάννης ) Κυνουρίας

 

Καλώς ήλθατε στο ιστορικό Αγιάννη που το 1822 ήταν πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους. 

 

Ο Αγιάννης Αρκαδίας είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό χτισμένος σε υψόμετρο 750 μ στις πρόποδες του Σαραντάψυχου βουνού του Πάρνωνα η Μαλεβού. Απέχει περίπου μισή ώρα από το Άστρος (17 χλμ) και είναι ιδιαίτερα προσφιλές μέρος για ημερήσιες εκδρομές χειμώνα, καλοκαίρι.

 

Το Άστρος και ο Αγιάννης είναι μια κοινότητα και το σπουδαιότερο οι κάτοικοι είναι οι ίδιοι, είχαν και έχουν σήμερα σπίτια στον Άγιάννη και στο Άστρος. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι διπλοκάτοικοι με το Άστρος, τους χειμερινούς μήνες διαμένουν αρκετοί τα Σαββατοκύριακα ,και τους καλοκαιρινούς μήνες το χωριό γεμίζει ζωή. Είναι διοικητικά υπαγόμενος στη Κοινότητα Άστρους και στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και ανήκει στο νομό Αρκαδίας

 

Κοντά στο χωριό στη θέση «Ξηροκάμπι», σώζονται ερείπια του Κάστρου Εστέλλα η της Ωριάς, από την περίοδο της Φραγκοκρατίας, για το οποίο έχουν ειπωθεί πολλοί θρύλοι, παραδόσεις και τραγούδια. Επίσης πολύ κοντά στο χωριό, υπάρχουν και οι περίφημοι καταρράκτες της Λεπίδας ,απέχουν 4 χλ από το Αγιάννη .

 

Από το χωριό Άγιος Ιωάννης προήλθε το Άστρος και το Παράλιο Άστρος, αλλά και άλλοι οικισμοί. Ο Αγιάννης φημίζεται για το ωραίο και υγιεινό ορεινό κλίμα του, που ανανεώνει και αναζωογονεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.  Το ορεινό κλίμα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά για “να μη τους φάει ο κάμπος», ήταν και ένας από τους λόγους που οι κάτοικοι αναγκάστηκαν παρά όλες τις δυσκολίες, να μετακινούνται πιάνω – κάτω στο χωριό. για πολλούς αιώνες ,.Την δεκαετία του εξήντα ,οι φίλοι του χωριού αποκαλούσαν το Αγιάννη “το μικρό Παρίσι”.

 

Η πρώτη μνεία του χωριού γίνεται στο Χρονικό της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης του Γεωργίου Σφρατζή, το 1453. Ο Άγιος Ιωάννης ( Αγιάννης) Κυνουρίας , ήταν η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 και προσέφερε πολλά και σημαντικά στην επανάσταση του 1821. Με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους το 1835 έως το 1841 ,ο Άγιος Ιωάννης εντάχθηκε και αποτέλεσε έδρα του Δήμου Θυρέας (ΦΕΚ 16Α – 24/05/1835). Από το 1841 έως το 1912 , αποτέλεσε θερινή έδρα του Δήμου Θυρέας, χειμερινή έδρα ήταν το ΄Αστρος (ΦΕΚ 5Α – 08/03/1841). Το 1845 αποτέλεσε έδρα της Επαρχίας Κυνουρίας.

 

Το χωριό διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές: Πολλές παραδοσιακά πηγές , όπως το Σουληνάρι, το Περδικονέρι, το Πηγαδάκι, τη Μούσγα, το Πρόδρομο ,νερόμυλους, έχει τοπικό δίκτυο μονοπατιών, που συνδέονται & με τα πιστοποιημένα μονοπάτια  του Πάρνωνα parnon trail, καθώς υπάρχουν ακόμα, πολλά παραδοσιακά κτίρια και εκκλησίες.

 

Πώς θα πάτε: Από το αεροδρόμιο Αθηνών ακολουθείτε τη διαδρομή για Αθήνα, Κόρινθο, Τρίπολη, έξοδο προς Άργος (Στη έξοδο Στέρνα μετά την Νέμεα), Άργος, Τρίπολη (από το παλιό δρόμο), έξοδο προς Άστρος (Αριστερά μετά τους Μύλους), Άστρος και από εκεί την Ορεινή Μελιγού μετά φτάνετε στον Άγιάννη (217 χλμ).

Ο Άγιάννης απέχει περίπου από το Άστρος 17 χλμ , από το Άγιο Πέτρο 15 χλμ, από την Τρίπολη 52 χλμ, από το Αθήνα 187 χλμ και από το αεροδρόμιο Αθηνών 217 χλμ.

 

Γειτονικά χωριά : Σε κοντινές αποστάσεις υπάρχουν αρκετοί γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί του Πάρνωνα .(Πραστός (49 χλμ ), Καστάνιτσα (35 χλμ ),Σίταινα (29χλμ), Πλάτανος (15χλμ) , Χάραδρος (12χλμ ) ,Ορεινή Μελιγού (4 χλμ ),Αγ. Πέτρος (15 χλμ), Καστρί (24 χλμ), Ανω Δολιανά (33 χλμ), Βέρβενα (53 χλμ) Στόλος 10χλμ)

 

Από τον Αγιάννη : Ο Πάρνωνας ονομάστηκε «το Άγιον Όρος της Νότιας Ελλάδος». Σε κοντινές αποστάσεις βρίσκονται ( η μονή Μαλεβής 8 χλμ, Λουκούς (21χλμ), Τιμίου Προδρόμου (32 χλμ) και Παλαιοπαναγιάς (15 χλμ), και σε μακρινές αποστάσεις ,η Μονή της Ορθοκωστάς (38χλμ), στο Πραστό, της Έλωνας (83 χλμ) στο Λεωνίδιο και η εκκλησία της Άγιας Θεοδώρας(110χλμ) στη Βάστα κοντά στη Μεγαλόπολη, Μυστράςς(63 χλμ)

 

 

«Το ιστορικό Άστρος Κυνουρίας βρίσκεται στη δυτική παραλία του Αργολικού ,εκεί που στο παραπάνω χάρτη διακρίνεται η αρχαία πόλη της Θυρέας, νότια από την πρώτη πόλη της Ευρώπης το ιστορικό Άργος και την έδρα του Μυκηναϊκού πολιτισμού Μυκήνες» 

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΛΑ.

 

Δείτε στους παρακάτω συνδέσμους τα θέματα που σας ενδιαφέρουν

 

ΑΡΧΙΚΗ

  Αγιάννης  –   Άστρος   

 

  Ο ιστορικός Αγιάννης  –  To Ιστορικό Άστρος 

 

Βουνά – Κάστρα & Μοναστήρια   

 

Καταρράκτες Λεπίδας στον Άγιο Ιωάννη ( Αγιάννης)

 

Αρχαιολογικοί χώροιμουσεία και ιστορία

 

Οι παραλίες μας

 

Τα βουνά               &     Τα “Κάστρα μας”

 

Μοναστήρια και εκκλησίες 

 

Αξιοθέατα του Αγιάννη   –  Αξιοθέατα του Άστρους

 

Δείτε περισσότερα στον ιστορικό Αγιάννη 

  

 

Δείτε περισσότερα  στo Ιστορικό Άστρος 

 

ΑΡΧΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

 

Από τους συνεργάτες μας

 

astroskynouria.news.gr– Φώτης Τζιβελόπουλος   

 

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας